|
Podnikatelský plán založení internetového obchodu se sportovní výživou a cvičebními pomůckami
Havránek, Martin ; Zich, Robert (oponent) ; Bumberová, Veronika (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce je návrh realizace internetového obchodu zaměřeného na prodej sportovní výživy a pomůcek. Stěžejní součástí práce, která bude sloužit jako podklad pro návrh sestavení podnikatelského plánu, jsou vybrané analýzy prostředí pro stanovení poptávky a faktorů, tuto poptávku ovlivňujících. Dále bude zmapováno konkurenční prostředí příslušného trhu, ke kterému budou použita data z primárního výzkumu zabývajícím se preferencemi cílové skupiny zákazníků. Návrhy uvedené v této práci budou sloužit jako opora při realizaci podnikatelského plánu.
|
|
Možnosti využití sladu pro sportovní výživu
Mišúnová, Lucie
Diplomová práce na téma „Možnosti využití sladů pro sportovní výživu“ je zaměřena na výrobu sladů a jejich využití ve sportovních doplňcích. Teoretická část je věnována jednotlivým obilovinám a pseudoobilovinám, jejich nutričnímu složení, dále jednotlivým nutrientům a jejich ýznamu ve výživě a některým možným výrobkům pro sportovní výživu. Praktickou část zahrnuje výroba jednotlivých sladů z vybraných obilovin a pseudoobilovin a výrobě experimentálních produktům, které by mohly mít uplatnění ve sportovní výživě. U výrobků byla následně provedena senzorická analýza a stanovena nutriční hodnota.
|
|
Mastné kyseliny se stredne dlhým reťazcom v športovej výžive
Styková, Veronika
Abstrakt První část této práce "Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem ve sportovní výživě" je zaměřena na literární rešerši témat týkajících se racionální výživy a její historie, významu tuků ve výživě a podrobnějšího přehledu tuků ve sportovní výživě. Dále charakterizuje vliv mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem (MCT) na lidský organismus a na výkon ve sportu. V praktické části je navržena vhodná metodika stanovení mastných kyselin a analýza dostupných doplňků stravy s obsahem MCT pomocí plynové chromatografie. Na základě výsledků měření byl vyhodnocen profil mastných kyselin ve vzorcích, provedeno statistické vyhodnocení a výsledky měření byly porovnány s nutričními tvrzeními výrobků uvedenými na obalech. Součástí práce byl také dotazník, který byl určen pro širokou veřejnost s cílem zjistit znalost doplňků stravy a oblíbenost doplňků stravy s obsahem MCT. Cílem této práce bylo poskytnout co nejkomplexnější přehled o mastných kyselinách se středně dlouhým řetězcem a jejich vlivu ve sportovní výživě s využitím různých informačních zdrojů a zjistit, zda respondenti mají na základě dotazníku povědomí o MCT, případně provést analýzu mastných kyselin ve výrobcích obsahujících MCT.
|
|
Nutriční deficity u vytrvalostních sportovců stravujících se vegansky
Knížková, Šárka ; Heniková, Marina (vedoucí práce) ; Koudelková, Kateřina (oponent)
Cíle práce: Cílem této práce bylo zjistit, zda u vytrvalostních sportovců, resp. běžců, stravujících se vegansky, dochází k nutričním deficitům pocházejícím z čistě rostlinného způsobu stravování. K tomu vedly dílčí cíle, které měly zhodnotit, zda je u těchto sportovců dostatečný příjem energie a zda dochází k adekvátnímu příjmu makronutrientů i rizikových mikronutrientů. Metody: Výzkum byl proveden jako pilotní studie pro rozsáhlý evropský projekt VEGANScreener. Na základě vyplněného vstupního dotazníku a splnění kritérií bylo vybráno 11 účastníků (n = 11). Subjektům byla provedena analýza tělesného složení pomocí bioimpedance, dále byl subjektům změřen klidový energetický výdej nepřímou kalorimetrií a byla odebrána krev. Subjekty následně provedly 4denní jídelní záznam (self-reported 4 day Dietary Record), který byl analyzován pomocí nového softwaru. Kompletní záznam jídelníčku byl analyzován pouze u 8 subjektů (n = 8). Jednotlivé nutriční údaje byly analyzovány pomocí levostranného Mann-Whitneyho U testu, který pochází ze skupiny neparametrických testů. Test byl proveden na hladině významnosti α = 0,05. Výsledky: Průměrné BMI subjektů bylo 20,87 ± 1,58 kg/ m2 . Dva subjekty (n = 2) měly nižší procento tuku v těle, než je adekvátní. Výsledky biochemického vyšetření krve poukazovaly na možný...
|
|
Problematika vitaminu D ve vrcholovém sportu
Káchová, Nikola ; Dostal, Jiří (vedoucí práce) ; Kalendová, Barbora (oponent)
Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích, který může být syntetizován v kůži po vystavení slunečnímu záření nebo získán prostřednictvím potravin či doplňků stravy. Cílem práce bylo zjistit vliv 14denní sluneční expozice v oblasti s vyšším stupněm UV záření (Dubaj, Spojené Arabské Emiráty) na koncentraci vitaminu D u vybrané skupiny sportovců vodního slalomu a dále zhodnotit změny v koncentraci po dalších 14 a po 30 dnech po návratu. Údaje pro výzkum byly získány pomocí čtyř odběrů krve a srovnání průměrné koncentrace vitaminu D mezi jednotlivými odběry. Studie se zúčastnilo 11 vrcholových sportovců ve věku 18-35 let, kteří neužívali doplňky stravy s vitaminem D. Výsledky ukázaly, že před intervencí měli sportovci průměrnou hladinu vitaminu D v nižších hodnotách (69,4 nmol/l), než je dolní referenční mez stanovená na 75 nmol/l. Vystavení slunečnímu záření po dobu 14 dnů vedlo k významnému zvýšení koncentrace vitaminu D, přičemž průměrný nárůst u sledované skupiny činil 10,8 nmol/l. Po návratu do České republiky se hladina vitaminu D po dobu 14 dnů mírně zvýšila v průměru o 0,7 nmol/l, ale tento nárůst nebyl statisticky signifikantní v porovnání s předchozím odběrem. Po 30 dnech od pobytu se hladina vitaminu D snížila v průměru o 1,3 nmol/l. Tento výsledek potvrzuje příznivé účinky pobytu na slunci na...
|
|
Mýty ve sportovní výživě
Seger, Jakub ; Kinkorová, Ivana (vedoucí práce) ; Jandová, Tereza (oponent)
Název: Mýty ve sportovní výživě Cíle: Cílem práce je definice a rozbor nejfrekventovanějších mýtů o výživě, se kterými se běžně setkáváme na webových stránkách, sociálních sítích, nebo v populárně naučné literatuře. Následně se budu snažit na základě rešerše dostupných vědeckých poznatků tato tvrzení potvrdit či vrátit. Metody: Rešerše Klíčová slova: sportovní výživa, bílkoviny, anabolické okno, jídlo ve večerních hodinách, protein před spaním, účinky kreatinu, bezlepková strava, tuky
|
|
Doplňky sportovní výživy a jejich využívání mezi veslaři juniorské a seniorské kategorie v ČR
Ondráčková, Eliška ; Kinkorová, Ivana (vedoucí práce) ; Macas, Tomáš (oponent)
Název: Doplňky sportovní výživy a jejich využívání mezi veslaři juniorské a seniorské kategorie v ČR Cíle: Hlavním cílem této práce je srovnání využívání doplňků sportovní výživy u veslařů juniorských a seniorských kategorií v ČR. Metody: V práci byla využita komparace, při které se v rámci výzkumu využila metoda online ankety. Sběr dat probíhal formou anketního šetření, které účastníci vyplňovali samostatně na internetu. Anketa byla umístěna v prostředí Google formulářů. Odkaz na anketu byl mezi účastníky výzkumu šířen přes sociální sítě. Výsledky: Výsledky anketního šetření ukázaly, že 75 % dotazovaných užívá doplňky sportovní výživy, přičemž téměř polovina z nich je využívá v rozmezí 2-5 let víckrát týdně. Anketního šetření se nezúčastnilo potřebné množství juniorských veslařů, můžeme proto předpokládat, že se v seniorské kategorii vyskytuje víc veslařů než v kategorii juniorů. Z toho důvodu byly výsledky anketního šetření zpracovány na veslaře celkově. Dotazovaní doplňky sportovní výživy nejvíce užívají v přípravném období, nejpoužívanějšími doplňky jsou pak proteinové přípravky. Nejčastěji popisovanými pozorovanými účinky doplňků sportovní výživy jsou jak lepší pocit výkonnosti, tak i pocit lepší psychické připravenosti na závod/trénink. Více než polovina respondentů, která doplňky sportovní...
|
|
Analýza dietních zvyklostí běžců na lyžích a biatlonistů dorosteneckých a juniorských kategorií
Gräfová, Martina ; Červinka, Pavel (vedoucí práce) ; Kotlík, Kamil (oponent)
Název: Analýza dietních zvyklostí běžců na lyžích a biatlonistů dorosteneckých a juniorských kategorií. Cíle: V teoretické části diplomové práce jsou shrnuty informace o výživě vytrvalostních sportovců. V praktické části jsou analyzovány a hodnoceny stravovací zvyklosti českých běžců na lyžích a biatlonistů dorosteneckých a juniorských kategorií během přípravného období, se zaměřením se na skladbu potravin, poměr jednotlivých živin, užívání výživových doplňků a příjem tekutin. Metody: Výzkumu se zúčastnilo osmnáct mužů a třináct žen. Proveden byl formou dotazování na základě vyplněných formulářů s otevřenými otázkami. Dotazování bylo zaměřeno na informace o respondentech a respondentkách nezbytných pro uskutečnění výzkumu, na zkonzumovanou stravu, včetně tekutin, výživových doplňků, a pohybové aktivity po dobu dvou týdnů. Výsledky: Většina sportovců, zejména žen, přijímá nedostatečné množství energie z potravy v porovnání s odhadovaným energetickým výdejem. Většinu kalorií konzumují v druhé části dne, nejvíce k večeři. Z přijímaných makronutrientů je nedostatečné pouze množství sacharidů. Naopak množství proteinů je u většiny mužů i žen nad doporučeným množstvím. I přesto, že vytrvalostní sportovci a sportovkyně potřebují zejména v tréninkové dny vyšší příjem tekutin než běžné obyvatelstvo, většina...
|
|
Využití suplementů ve sportovní výživě u vybrané skupiny vysokoškolských studentů
Staropražská, Barbora ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
NÁZEV: Využití suplementů ve sportovní výživě u vybrané skupiny vysokoškolských studentů AUTOR: Barbora Staropražská KATEDRA: Katedra pedagogiky VEDOUCÍ PRÁCE: PaedDr. Eva Marádová, CSc. ABSTRAKT: Bakalářská práce pojednává o obecných pravidlech sportovní výživy a možnostech využití výživových doplňků za účelem udržení zdraví či dosažení lepších sportovních výkonů. Teoretická část práce informuje o vhodném rozložení makrolátek a mikrolátek ve stravě, správném pitném režimu a uvádí základní chyby ve stravování. Zároveň obsahuje obecné doporučení, jak se stravovat před, během i po výkonu. Dále představuje základní výživové doplňky, jejich rozdělení a popisuje nejdůležitější zástupce s jejich účinky na lidské tělo. Praktická část práce se zaměřuje na průzkum zdravého životního stylu u vysokoškolských studentů v Praze, jehož cílem je zjistit, jak se zajímají o svou stravu, zda-li se věnují pravidelnému pohybu a jestli užívají k běžné stravě výživové doplňky. Za tímto účelem bylo provedeno dotazníkové šetření, jehož výsledky jsou diskutovány v závěru práce. Z výsledných dat vyplývá, že zájem studentů o zdravou výživu je značný, nicméně informovanost o výživových doplňcích je průměrná. KLÍČOVÁ SLOVA: Sportovní výživa, výživové doplňky, pohyb.
|
|
Nutriční monitoring skupiny vrcholových vodních slalomářek ČR v závodním období.
Kašparová, Anna ; Polášková, Marcela (vedoucí práce) ; Süss, Vladimír (oponent)
Název práce: Nutriční monitoring skupiny vrcholových vodních slalomářek ČR v závodním období. Cíle práce: Monitoring skutečného kvantitativního a kvalitativního složení stravy vrcholových vodních slalomářek ČR v závodním období a srovnání s doporučenými denními standardy pro populační skupinu sportovců s odpovídajícím energetickým výdejem. Z výsledků vyvodit obecná i individuální doporučení a posoudit nutnost užívání suplementů ve výživě vodních slalomářek. Metody práce: Práce je případovou studií a má charakter kvalitativního výzkumu. Pro výzkum jsme zvolili dvě základní metody. Metodu prospektivní studie a metodu rozhovoru. Ke zjištění celkového denního energetického příjmu a kvalitativního složení stravy byla použita inventorní analýza čtyřdenního stravovacího záznamu respondentek. Pro porovnání se standardy byla následně data zpracována standardizovanou softwarovou aplikací databázových funkcí tabulkového procesoru MS Excel (Vilikus a kol., 2002) a doplněna kritickým komentářem. Ke zjišťování dat, týkajících se užívání DS bylo využito metody rozhovoru, ve kterém sportovkyně odpovídaly na zadané otázky. Data byla vyhodnocena písemně a graficky. Výsledky: Práce monitoruje a kriticky komentuje rozdíly mezi doporučeným a skutečným složením stravy patnácti vrcholových vodních slalomářek v ČR z...
|